fbpx

Uitstelgedrag afleren. Zo kom je blijvend in flow


Als je mij wat langer kent weet je dat ik echt van ‘actie in de taxi’ ben.

Bij mijn klanten zie ik soms dat projecten soms zo lang en ingewikkeld worden gemaakt dat alle flow is verdwenen dat ik je daarbij wil helpen.

Hieronder deel ik een aantal van mijn tips om je in flow te houden.

Zie het als een project

Wat gewoon heel erg goed werkt is het echt te bekijken als een project.

Wanneer je bijvoorbeeld een funnel wil schrijven/ opzetten, een challenge. Of je wil een online training maken, of je gaat een event organiseren of een workshop. Dan kan het echt overkomen overweldigend.

De oplossing: kijk naar wat de grotere lijnen zijn in het geheel

En wat de subtaken?

Je kunt met een projectmanagement tool werken zoals Asana, Dat is een van de tools waarin je dus echt op projectmanagement- niveau een goede indeling kan maken

In alle eerlijkheid is het niet mijn favoriet door de complexiteit waardoor je van de tool zelf alweer bijna een studie kunt maken.

Misschien heb je zelf al een handige tool die je graag gebruikt, Evernote of Trello of iets in die trant.

Zelf maak ik projectlijsten in Keep van Google. En dan kan je dan heerlijk afvinken zo door de week heen. Het fijne van Keep vind ik trouwens ook dat als je een Google Agenda hebt, je bijvoorbeeld de kalender van Google ook naast je kalender verschijnt. Dus je kunt dat ook nog eens een keertje aan elkaar koppelen als je dat fijn vindt.

Manage je tijd gewoon efficiënt

We vliegen vaak van hot naar haar met alle taken die je als ondernemer te nemen hebt. Een goed idee is om het te clusteren. Dus ga kijken naar bijvoorbeeld taken die bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten vergen en het kijk of er ook een connectie met elkaar is. Blok dan een uur in je kalender en pak ze naar alle vier na elkaar op. Dat helpt ook echt enorm om gewoon vol power er doorheen te gaan.

Voorbeeld: Zo geef ik een Facebook live. Daarna download ik de video, laadt ik hem op in een transcriptie tool, (Sonix.ai) download het Word bestand, maak er een blog van, en een Podcast en 3 social media posts. En dat in 2 uur!

Neem ook de wet van Parkinson in acht.

Daarmee bedoel ik dat je je gebruik maakt van de maximaal beschikbare tijd die je reserveert voor een taak. Wanneer je bijvoorbeeld een uur beschikbaar stelt om iets iets voor elkaar te boksen, dan ga je ook niet over dat uur heen. Mocht het zo zijn dat je er wel overheen gaat, beperk je dan tot 5 minuten en dan moet gewoon klaar zijn.

Dus dan moet het gewoon goed zijn en pak ik de volgende dag misschien nog tien minuutjes en dan kijk ik het nog even na. En dan go!

Progress before perfection.

Dus het gaat en het gaat over met name omdat je doorgaat zonder dat perfect is. Het moet natuurlijk wel goed zijn, maar het hoeft niet perfect wereldschokkend briljant te zijn. Dat zijn we tenslotte nooit volcontinu 😉 

Uitstelgedrag kun je ECHT afleren


Stel deadlines voor jezelf

Stel ook deadlines voor jezelf. En dus als je kijkt naar de grote lijnen van je taken. Zet dan ook een deadline op.  Dan moet het af zijn en dan kan ik inderdaad weer door. En zo heb je echt overzicht in de voortgang. En dat kan je ook doen met zo'n tool doen die ik eerder noemde

En gaan we die Online Training nu eindelijk eens NIET uitstellen? Doe dan mee op 26 oktober a.s.!

Grote taak/ Goede voorbereiding

En wanneer je begint aan een grotere taak, verzamel dan bijvoorbeeld alle informatie die je nodig hebt over dat stuk. Leg alles op je bureau of zet alleen die schermen open waar je mee aan de slag gaat. Scherm je af van Social Media en mail zodat je je echte even kunt focussen.

Bereid je even goed voor op alles wat er omheen en bij komt kijken, zodat je echt ook even lekker door kan met dat wat je heel graag wil gaan doen deze week.

Hou ook voor ogen waaróm je het wil.

Dus wat gaat het je opleveren als je dat inderdaad vandaag gedaan hebt? Hoe ga je je voelen aan het einde van de dag? Wat heeft het voor effect op het grotere plaatje? Dus denk ook aan je grotere doelen en dromen die je heel graag wil voor elkaar wil krijgen. (Droombord!)

Beloon je zelf

Zeker als het niet zo een leuke taak was, zou je jezelf ook best wel eens mogen belonen. En een beloning kan groot zijn, maar het kan ook klein zijn. Een extra lekkere grote wandeling bijvoorbeeld. Of even een kwartiertje extra of een half uurtje meditatie  na de lunch. Of een half uurtje extra lezen. Wat voor beloning kan je zelf geven als je inderdaad die taak die je misschien niet als prioriteit zag, toch doet vandaag? En daarna weer aan de bak hé!

Accountability door je intentie publiekelijk te maken

Vertel je collega, assistent, business buddy wat je plannen zijn en maak daarmee je intentie publiek.  Is jouw voornemen deze week bijvoorbeeld de outline voor je online training te schrijven of de 3 mails van je funnel te schrijven, maak dat dan publiek. Dan hou je je er zeker aan en vindt je geen excuses.

Dus schrijf lekker onder deze bericht  Wat is je intentie van deze week? Wat ga ik doen zodat je écht in actie komt en blijft dat je het vrijdag echt kunnen vieren? Ik kijk er naar uit om te horen wat het is wat jij deze week gaat doen.

Dus hak je taken in mootjes zodat het weer behapbaar voor je wordt en dat je echt goede voortgang ook boekt met dat wat je deze week wil gaan doen.

Comments

comments

Wil je deze tip delen? Dat waardeer ik zeer!

Irene Ogier

Internet Business Coach: versterkt ondernemers met het opzetten & optimaliseren van je online business zodat je meer vertrouwen, klanten, en omzet krijgt.

>