• Home
  • Blog
  • online cursus maken en automatisch verkopen

online cursus maken en automatisch verkopen

Ontgrendel je potentieel: hoe maak en verkoop je een online cursus die passief inkomen genereert

Droom je ervan om een online cursus te maken die niet alleen jouw expertise deelt, maar ook een constante stroom van passieve inkomsten genereert?

Zo ja, dan ben je hier op de juiste plek. In het huidige digitale tijdperk zijn de mogelijkheden voor het maken en verkopen van online cursussen eindeloos en hier ligt het potentieel voor financieel succes. In dit artikel laat ik je  stap voor stap zien hoe dit proces eruit ziet, je kennis om te zetten in een winstgevende online cursus.

Voor wie is dit?

Van het bepalen tot je doelgroep en het creëren van waardevolle inhoud tot marketingstrategieën jouw niche aantrekt.

Of je nu een doorgewinterde professional bent die geld wil verdienen met zijn expertise of bent super gepassioneerd over je hobby en je wilt je talenten delen én ook de methode hoe anderen dit ook kunnen leren met de wereld wil delen.  Ik deel graag mijn kennis en hulpmiddelen met je om een online cursus te maken en te verkopen. Een online cursus die er niet alleen TOP uitziet… maar ook passief inkomen genereert.

Dus, laten we erin duiken en je en kijken naar alle mogelijkheden.

Introductie tot online cursussen en passief inkomen

Online cursussen zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Ze bieden een uitstekende mogelijkheid om je kennis te delen en tegelijkertijd passief inkomen te genereren. Het concept is eenvoudig: je creëert een cursus over een onderwerp waar je veel van af weet en verkooptdie cursus aan geïnteresseerde cursisten.

Het mooie van online cursussen is dat ze schaalbaar zijn, wat betekent dat je ze aan een onbeperkt aantal mensen kunt verkopen zonder extra inspanning. Zodra je de cursus hebt gemaakt, kun je deze automatisch verkopen. Hier komt passief inkomen om de hoek kijken.

Automatisch verkopen van je online cursus

Je deelnemers schrijven zich authomatisch in én starten met jouw online cursus.  Dit is zo gaaf als je dit voor elkaar krijgt en het is minder moeilijk dan je denkt.  Het is een win-winsituatie voor je deelnemer wat deze kan waar hij is, op ieder moment inloggen. En tegelijk verdien jij geld!

 

Hoe start je nu met het genereren van passief inkomen met online cursussen?

Het fundament waar mee je je winstgevende cursus creëert is het belangrijkste. En het maakt niet uit of je nu een vak expert bent of een gepassioneerde hobbyist of ergens daartussenin. Met dit artikel help ik je je online cursus naar een hoger niveau te tillen.

Voordelen van het creëren en verkopen van online cursussen

Voor ik je meeneem in het proces van het creëren en verkopen van online cursussen, is het belangrijk om de voordelen te begrijpen die dit met zich meebrengt. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen van het creëren en verkopen van online cursussen:

1. Flexibiliteit

Eén van de grootste voordelen van het creëren en verkopen van online cursussen is de flexibiliteit die het biedt. Je kunt je cursusmateriaal opnemen en bewerken op een tijdstip dat voor jou het beste uitkomt. Dit betekent dat je je cursus kunt maken en bijwerken wanneer jij wil. Zonder dat je ergens hoeft op te draven of op vaste uren fysiek hoeft te werken. Het maakt niet uit waar je bent of hoeveel tijd je hebt. Je kunt je online cursus altijd bijwerken en verbeteren.

 2. Schaalbaarheid

Een ander voordeel van online cursussen is de schaalbaarheid ervan. In tegenstelling tot traditionele lesmethoden, waarbij je fysiek aanwezig moet zijn om les te geven. Kun je met online cursussen een onbeperkt aantal cursisten helpen. Je kunt je cursus verkopen aan mensen over de hele wereld, zonder beperkingen op basis van geografie of tijdzones. Dit betekent dat je je potentieel kunt maximaliseren en meer mensen kunt bereiken dan ooit tevoren.

En je hoeft er niet eens je training voor in een andere taal te maken…. Overal ter wereld wordt Nederlands gesproken.

3. Passief inkomen

Een van de grootste voordelen van het creëren en verkopen van online cursussen is het potentieel voor passief inkomen. Zodra je je cursus hebt gemaakt en op de markt hebt gebracht, hoef je er niet continu aan te werken om geld te verdienen. Je kunt je cursus automatisch verkopen en geld verdienen terwijl je slaapt. Of lekker op vakantie bent of aan andere projecten werkt. Dit betekent dat je je tijd kunt besteden aan andere activiteiten die je leuk vindt.  En dat terwijl je tegelijkertijd geld verdient met je online cursus. YES!

Stappen om een online cursus te creëren

En nu je alle voordelen kent, heb je zin om te starten met het creëren en verkopen van online cursussen? Ik begeleid ondernemers hier al 10 jaar in en het kan overweldigend lijken als je er voor het eerst aan begint. Daarom doen we het stap voor stap.  Dan zal je ontdekken hoe je de juiste aanpak succesvolle cursus maken die waarde biedt aan je deelnemers en passief inkomen genereert.

Hier zijn de belangrijkste stappen die je moet volgen:

 

1. Kies een winstgevend onderwerp voor je cursus

Het kiezen van een winstgevend cursusonderwerp is de eerste en belangrijkste stap bij het creëren van een online cursus. Je wilt ervoor zorgen dat er vraag is naar het onderwerp en dat mensen bereid zijn te betalen voor de kennis die je gaat delen. Doe marktonderzoek (Google form). Kijk naar je concullega’s en trends, en identificeer een niche waarin je kunt opvallen.  Bepaal waar je je in de markt wil begeven. Kies een onderwerp waarin je expertise hebt en waar je gepassioneerd over bent én waar je nog wel een paar jaar over wil praten 🙂  Dit helpt om je verhaal met enthousiasme te blijven delen.

 

2. Kies je doelgroep

Nadat je een cursusonderwerp hebt gekozen, is het belangrijk om je doelgroep te onderzoeken. Wie is je ideale klant? Wat zijn hun behoeften, doelen en uitdagingen? Waar verlangen ze naar? Door je doelgroep te begrijpen, kun je je cursusinhoud en marketingstrategieën afstemmen op hun specifieke pijn en verlangen. Doe marktonderzoek, voer enquêtes uit en praat met mensen die zich in je niche bevinden om een goed beeld te krijgen van wie ze zijn en wat ze willen.

 

3. Structuur van de cursusinhoud

Het structureren van de inhoud van je cursus is essentieel om ervoor te zorgen dat je deelnemers  jouw cursus stap voor stap kunnen volgen. Je wilt ook dat ze een waardevolle leerervaring hebben. Bepaal de belangrijkste onderwerpen en sub onderwerpen die je in je cursus wilt behandelen. De één gaat hiervoor aan de slag met een rol behang en memoblaadjes, de ander zal hiervoor een excel sheet of word document gebruiken.

Maak een cursusoverzicht en zorg ervoor dat de inhoud van je cursus niet alleen aansluit op dat je ziet aan de bovenkant van de ijsberg…  Maar ook wat er daadwerkelijk ten grondslag ligt aan de probleem van je klanten.  Blijf niet teveel aan de oppervlakte, je wilt je klanten ECHT helpen en niets achterhouden.

4. Creëer boeiend cursusmateriaal

Het creëren van boeiend cursusmateriaal is de sleutel tot het succes van je online cursus. Gebruik verschillende leermiddelen en -technieken, zoals video’s, audio-opnames, tekstuele inhoud en interactieve opdrachten. Zo houdt je je deelnemers betrokken.  Iedereen heeft een andere leerstrategie, dus houd daar ook rekening mee. Maak je cursusmateriaal visueel aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen. Denk na over hoe je de informatie op een duidelijke en boeiende manier kunt presenteren, zodat je deelnemers gemotiveerd blijven om te leren.

5. Ontwerp een effectieve verkooppagina

Een effectieve verkooppagina is essentieel om potentiële deelnemers te motiveren om zich in te schrijven voor je cursus. Zorg ervoor dat je verkooppagina duidelijk de voordelen van de voordelen en de waarde van je cursus communiceert. Gebruik overtuigende koppen, testimonials en visuele elementen om de interesse van je lezers te wekken. Zorg ervoor dat je verkooppagina gemakkelijk te navigeren is en dat het inschrijvingsproces eenvoudig is. Hou vast aan één call to action. (Oproep tot actie)

 6. Marketing en promotie van je online cursus

Een geweldige online cursus hebben is niet genoeg. Ook een effectieve marketing- en promotiestrategie om je cursus onder de aandacht te brengen van je doelgroep is belangrijk. Gebruik verschillende marketingkanalen, zoals sociale media, e-mailmarketing (ja ja de nieuwsbrief en verkoopmails), blogs en misschien ook zelfs affiliate partners om je cursus te promoten en automatisch te verkopen.

Creëer waardevolle content die je doelgroep aanspreekt. Deel met regelmaat content, tips, entertainement, adviezen en inzichten. Je kunt zelfs een community inrichten rondom het onderwerp van je cursus.

 7. Opzetten van een verkoopfunnel voor passief inkomen

Om passief inkomen te genereren met je online cursus, kun je een verkoopfunnel inrichten die automatisch nieuwe deelnemers  aantrekt en converteert. Dit kan onder meer het gebruik van e-mailmarketing, upsells, affiliates en andere strategieën.  Zorg ervoor dat je verkoopfunnel goed is geoptimaliseerd en dat je de resultaten meet en optimaliseert om je conversieratio te verbeteren.

Tools voor het creëren en verkopen van online cursussen

Bij het creëren en verkopen van online cursussen zijn er verschillende tools en platforms die je kunt gebruike. Hiermee maak je het makkelijk voor jezelf en kun je automatiseren. Hier zijn enkele populaire tools die je kunt overwegen:

– Learning Management Systems (LMS) voor het hosten en verkopen van online cursussen.

– Videobewerkingssoftware: tools zoals Screenpall, Capcut, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro en Camtasia helpen je bij het bewerken en optimaliseren van je cursusvideo’s.

– E-mailmarketingtools: platforms zoals ConvertKit en ActiveCampaign helpen je bij het opbouwen en beheren van je e-maillijst en het automatiseren van je marketingcampagnes.

– Webinarplatforms: tools zoals Zoom, WebinarJam en Webinargeek  stellen je in staat om live webinars te hosten en interactie te hebben met je potentiële klanten

– Betalingsgateways: platforms zoals Mollie, Stripe, PayPal en stellen je in staat om betalingen te accepteren en je cursus te verkopen.

 

Succesverhalen van een paar van mijn cursisten van de trainingen online cursussen maken

Inmiddels heb ik al duizenden ondernemers mogen helpen met het creëren en verkopen van online cursussen.  Hier zijn enkele succesverhalen van oud cursisten van online cursussen die je kunnen inspireren:

 

  1. Kim Vermeer: Tot mijn grote geluk is het met binnen 1 maand gelukt mijn investering terug te verdienen. Sinds 2008 geef ik cursussen mandalatekenen. Regelmatig hoorde ik geluiden als: jammer dat je zo ver weg woont, ik kan niet op dinsdagavond, zijn er ook lessen in het weekend? Ze heeft haar cursus massaal verkocht en een passief inkomen gegenereerd. Dit stelt haar  in staat stelt om fulltime aan haar cursus te werken.
  2. Marlous Halmans: Ik heb in 2014 met haar hulp een online leeromgeving gemaakt voor mijn loopbaancoachingtraject. Inmiddels woon ik in Frankrijk en er maar helpen mijn andere coaches mijn klanten, met gebruik van mijn leeromgeving. Dit geeft mij zoveel vrijheid
  3. David van der Loo – Na maandenlang in mijn eentje zwoegen aan mijn eigen training verkocht ik er precies nul 🙁 Irene liet me een ander pad zien en hielp me om wél mijn eigen training van de grond te krijgen. Ik ben nu voorbij het kantelpunt van 1-op-1 werken naar groepstrainingen. Hierdoor kan ik méér mensen helpen, heb meer omzet, meer zekerheid over mijn verdienmodel en wekelijks meer tijd.

Conclusie: Ontgrendel je potentieel met een online cursus

Het creëren en verkopen van een online cursus is een krachtige manier om je kennis te delen en passief inkomen te genereren. Met de juiste aanpak en toewijding kun je vrijheid creëeren in je business en je klanten enorm goed helpen.

Download hier de Starterskit Online Cursus Maken

Online cursus maken en verkopen
Online cursus maken en verkopen

Hoe ik je hierin kan begeleiden: Via het jaarprogramma De Online Succes Academie
Over mij

Internet Business Coach: versterkt ondernemers met het opzetten & optimaliseren van je online business zodat je meer vertrouwen, klanten, en omzet krijgt.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>