In 2016 ging ik naar UPW en al is dat even geleden, de tips en inzichten die ik daar kreeg werken nog steeds fantastisch.
Als ik het werkboek nog eens doorblader krijg ik telkens weer heel veel nieuwe ideeën en inzichten die ik ook met jou wil delen.
De één wist heel duidelijk welk resultaat ze wilde bereiken.De andere dacht, “ik zie wel wat er op af komt”.
En ja, de ene klant verkocht haar training boven haar gewenste resultaat en de andere had veel minder resultaat.
Logisch, want als je niet weet wát je wilt bereiken en geen actieplan hebt, zal je uitkomst minder zijn.
Hoe pas je de internet succesformule nu toe op verkoop van jouw product of dienst?
Weet precies wat de resultaten zijn. Dus houd je aantallen bij. Dan weet je ook wat je nog moet bijstellen, of aan welke knoppen je nog extra moet draaien om echt tot dat resultaat te komen.
Homepage – tips
Op de homepage vraag je je lezer niet ten huwelijk, hoogstens ten dans. Oftewel, ga op je homepage niet om een aankoop vragen.
Wat dan wel?
Op de homepage laat je de bezoeker precies weten wat ze op je website kunnen vinden. Dat meld je in tekst en toon je in beeld.
Maak duidelijk waar de website over gaat en wat je er kunt doen. Vergeet ook niet te laten weten wat je onderscheidend vermogen is. Waarin ben jij anders of beter dan je concurrenten? Als je dit vertelt in de vorm van testimonials, versterk je de boodschap nog eens extra. Dit noem je ‘social proof.’(Als anderen het zeggen, moet het wel waar zijn, als je het zelf zegt is het minder aannemelijk.)
Wat helpt bij het zelf je website te maken is vooraf te bepalen wat de structuur en het doel van je homepage wordt. Als deze te druk is, in de hoop dat ze maar ergens op klikken, ga je voorbij aan je doel.
Zelf website maken en de structuur pagina / skelet
Teken uit op papier, hoe je homepage eruit komt te zien als je zelf je website wilt maken. Waar komt de bezoeker binnen en waar leid je de lezer naar toe?
De drie-seconden-regel
Stel, je bent jobcoach en een bezoeker komt voor het eerst op je website. Je hebt nu een seconde of drie om die bezoeker te overtuigen dat deze website echt zijn of haar probleem gaat oplossen.
Begint je site met ‘Welkom op mijn website’? Dan verknal je het eigenlijk direct. Want deze allereerste zin neemt een behoorlijk prominente plaats in, en heeft waarschijnlijk ook een ‘kop 1’ van je meegekregen (dat is ook voor zoekmachine-optimalisatie een belangrijke kop.)
Een ‘welkomstbericht’ leidt je bezoeker dus alleen maar af. Je bent jobcoach, dus je ideale klant wil een andere carrière. Je zou dus veel meer effect scoren met een zin waarin je de aandacht trekt op de probleemsituatie, zoals:
Word je elke dag wakker met absolute tegenzin in je werk?
De kans dat je bezoeker zich aangesproken voelt en door zal lezen is nu vele malen groter.
Ik adviseer je je in te leven in je klant en de vragen die je hem of haar ook bij ‘live’ contact zou stellen. Plaats de vragen die hem of haar triggeren prominent op je website. Het liefst helemaal bovenaan.
Zelf website maken?
Wil je een echt goede start maken? Bekijk dan ook de online cursus WordPress, je leert alle ins en outs en kunt zelf aan de slag. Je bent onafhankelijk en kunt op ieder moment je website aanpassen
“Doe je klanten pijn! “ vertelt Aartjan vorige week op een seminar.
Je maakt dan contact met het reptielbrein en je toekomstige klant wordt alert.
Er loert gevaar!
Hij ging verder: “Geef je klanten een probleem, een probleem waarvan ze waarschijnlijk nog niet eens weten dat ze dit probleem hebben.”
Dan, krijg je het OMGWTF effect met je website. (Hoef ik vast niet uit te leggen 🙂 )
Het effect dat je klanten je niet snel zullen vergeten.
Dat ze zich herkennen en herkend voelen.
Dat ze beseffen dat ze bij jou moeten zijn.
Dus ben je een:
Vitaliteitscoach?
Dan zou je kunnen zeggen:
“Als je zo door gaat creëer jij binnen no time een burnout”
Of een businesscoach:
“Je kunt beter stoppen met je bedrijf. Je onderneming is niets meer dan een uit de hand gelopen hobby.”
Of een websitedeskundige:
“Die website van jou is zo lek als een mandje”.
Dat slaat in als een bom! Je krabbelt achter je oor bij het horen van zo’n confronterende zin. “Wat?!” Denk je vast. “En hoezo, een burn-out, ik ben toch goed bezig met mijn lijstjes?
Of als reactie op de businesscoach…
“Nou ja, …..Ik help mijn klanten gewoon graag. Ik hoef helemaal niet rijk te worden”
Of als reactie op je website
“Mijn website? Nee toch?” Je logt snel in een ander tabblad in om te kijken of alles het nog doet en gaat direct verder met het lezen van het bericht op jouw website.
En dan hangen je website bezoekers dus aan je lippen, door de confrontatie, door de pijn. Want ja, welke wens of verlangen zit er nu achter dat opvolgen van die ellenlange to-do lijsten bijvoorbeeld?
Ja, het “af” komt, dat je meer klanten helpt en meer omzet draait. Maar als je je nu een burn-out aanmeet ben je natuurlijk nog verder van huis.
En dan ga je een stapje verder met je tekst.
Roep een gevoel op.
Roep emotie op.
De dame die net heeft gelezen dat haar onderneming mogelijk eigenlijk niets meer is dan een uit de hand gelopen hobby, slaat aan het twijfelen.
Als ze niet in trainingen of een businesscoach kan investeren omdat haar inkomsten gewoon te laag zijn, tja… dat is inderdaad niet best. Want zonder marketing kennis komt ze eigenlijk ook moeilijk aan klanten. In de avond voelt ze zich vaak moe van het harde werken, dat te weinig oplevert. Ze is zo bevlogen dat ze eigenlijk altijd net te laat het schoolplein oprent.
En ’s avonds op de bank, terwijl haar man onderuitgezakt naar hun favoriete Netflix uitzending kijkt, spiekt zij weer even naar haar email.
Verwerk zo’n klantenvoorbeeld in je tekst. Hier komt het voorbeeld van de businesscoach:
Nu heb je haar echt te pakken. Ze is een beetje boos omdat je haar onderneming “Bedrijfje”hebt genoemd.
Daarnaast.
Ja.
Je hebt helemaal gelijk.
Deze businesscoach begrijpt jou. Ze beseft zich dat ze jou nodig heeft.
En nu is er nog één zinnetje nodig. De Call to Action.
Vraag hier een gratis kennismakingsgesprek aan.
Zo maak je van een vluchtig scannende bezoeker….nu een klant met een effectieve website.
Kun jij ook zo’n voorbeeld opdiepen? Deel het hieronder, ik ben reuze benieuwd!
Een paar weken terug was ik op Wordcamp met Lucy Eind. Tussen al die mannen vielen we wel op. Maar toch ook leuk te zien dat er steeds meer vrouwen professioneel actief zijn met WordPress. Zo sprak ik Riet, Addy en Marian, allemaal vrouwelijke webdesigners/internetmarketeers.
Eén van de interessante toespraken die we volgden was die van Joost, van Yoast de Valk.
Yoast is de ontwikkelaar van de plugin Yoast SEO en aangezien ik ook trainingen geef waarin je deze plugin gebruikt zat ik op het puntje van mijn stoel.
Je kunt pagina’s tot in het einde der tijden optimaliseren en alle ballen op groen krijgen – een soort meetsysteem dat de plugin van Yoast hanteert-, maar als je niet actief verwijst via Social Media naar je site, via je nieuwsbrief, dan nog gebeurt er weinig.
En dat is heel logisch want, hoe beter je bezoeker je website ervaart, hoe langer hij op de website zal blijven. Zoekmachines lezen
hieraan af dat de website relevant is voor de bezoeker en zal de website tonen aan gelijksoortige bezoekers.
Een paar tips voor een betere gebruikerservaring
Het advies van Yoast is dan ook: Combineer techniek, content, marketing en Facebook om je website goed te laten scoren.
Een vraag uit het publiek aan Joost was: “ Wat vind je van de opkomst van al die nieuwe extenties zoals .academy, .Amsterdam, .Friesland, .training etc?.”
“Als je uitgaat van de bezoeker” legde Joost uit “zijn deze domeinennamen te lastig.”
Als je ergens je website meldt en je zegt erbij .Friesland of wat dan ook, is het niet voor de hand liggend dat deze persoon dat ook zo zal intypen en opzoeken. Hij of zij zal de domeinnaam onthouden, maar wat kwam er ook alweer achter?
Wat hem betreft blijven .nl en .com de best gekozen extenties.
Ik deel dit inzicht wel, al denk ik dat je voor een online leeromgeving ook best een domeinnaam met .academy of .training kunt kiezen. De leeromgeving wordt toch alleen door cursisten bezocht en je leidt je cursisten zelf een eerste keer naar deze omgeving. En de browser zal dit zelf een volgende keer onthouden.
Hoe meer je rekening houdt met woorden waarop je ideale klant zoekt, des te beter je pagina’s of blogberichten gevonden zullen worden door hem op haar. Heel erg logisch eigenlijk.
Hoe weet je nu waar je doelgroep op zoekt? Daar ga ik je in dit artikel meer over vertellen.
Stap 1: Maak een lijst met zoekwoorden op basis van:
Stap 2: Ga met enkele andere ondernemers, vrienden of familie eens zitten voor een brainstorm over de zoekwoorden van jouw product of dienst. Hoe diverser het gezelschap hoe beter.
Stap 3: Stel de volgende vragen:
Stap 4: Vervolgens gaan we deze lijst met zoekwoorden in het excel zoekwoorden bestand plaatsen.
Stap 5: Nog meer zoekwoorden zoeken gebruik bronnen zoals:
Stap 6: Zoekwoorden vinden via Social Media
Vraag je doelgroep hoe zij zouden zoeken naar jouw evenement of dienst.
Ga naar Twitter, een Facebook groep waarin jouw doelgroep vaak zit of Linkedin, Google + en stel de vraag.
Dit werkt tweeledig:
Vul deze ook in een excel zoekwoorden bestand in.
Stap 7: Verbeter de positie van zoekwoorden waar je website al op wordt gevonden.
Als je al een website hebt, en je hebt webmastertools geactiveerd dan kun je daar gedeeltelijk woorden terugvinden waar je website al op scoort. Dit kun je bekijken in je Google Aanalytics en gedeeltelijk in je Webmastertools.
Juist met zoekwoorden waar je website al op wordt gevonden.
Als je al een website hebt, en je hebt webmastertools geactiveerd dan kun je daar gedeeltelijk woorden terugvinden waar je website al op scoort. Dit kun je bekijken in je Google Aanalytics onder zoekmachine optimalisatie/ zoekopdrachten.
Dit is de pagina waar je als “doorklikker” op landt vanuit bijvoorbeeld een nieuwsbrief, een adwordsadvertentie, een banner op een website.
Stel dat je op een advertentie zou klikken omdat je op zoek bent naar een fijne hondenmand. Je landt vervolgens op een website met producten voor huisdieren en je moet vervolgens nog verder via het menu of via de zoekfunctie op zoek naar die hondenband. Typisch een voorbeeld van een slechte landingspagina.
Je ergert je en klikt misschien wel weg. Dag toekomstige klant!
→Identificeer je eerst de juiste ‘Call to action’ van de pagina
→Spreek je doelgroep aan
→Leid je de weg naar aankoop of inschrijving
1. Wat kan de juiste Call to Action zijn voor de pagina?
-lid worden van je nieuwsbrief
-contact opnemen
-inschrijven workshop
-aanschaf product
2. Wat gaat er om in het hoofd van je toekomstige klanten?
Waar zijn ze naar op zoek? Moeten ze nog overtuigd worden of zijn ze al klaar om te kopen? Tekstueel ga je hiermee aan de slag. Heeft de bezoeker een opsomming nodig van alle pluspunten van het product? Maak een heldere opsomming om te overtuigen.
3. Grafische elementen
Wijs aan waar ingeschreven moet worden, plaats een button op de link. Maak het ook weer niet te druk. Geef de bezoeker niet te veel keus om te klikken en leid je bezoeker naar de link.
Wie is jouw ideale klant en hoe verleid je die via je website? Een persona helpt je te visualiseren wie je als klant wilt. Door je website correct in te richten zal je deze echte personen makkelijker kunnen aantrekken.
Dit is een fictief persoon die je als voorbeeld gebruikt om je website voor te optimaliseren.
Aangezien ieder mens anders is, heb je meer dan dan 1 proto type/ persona nodig. Bij voorkeur stel je 3 persona’s samen.
Want uiteindelijk maak je de website niet voor jezelf, dus ook je eigen voorkeuren zijn niet doorslaggevend….
Om die reden is verdieping in je doelgroep essentieel.
Schrijf een aantal karakteristieken op van ieder type klant:
Geslacht:
Leeftijd:
Opleidingsniveau:
Huwelijkse staat:
Inkomen:
Hobby:
Hoe gaat hij om met informatie?
Klikt hij makkelijk?
Zoeken ze alle informatie altijd op in een zoekfunctie?
Wat zijn websites die hij zoal bezoekt?
Hoeveel uur per dag zitten ze op internet?
Lopen ze vooraan qua techniek of hobbelen ze overal achteraan?
Op welke social media kanalen is hij actief?
David is 39 jaar en is marketing manager bij een middelgrote onderneming.
Hij start zijn eigen bedrijf dit jaar en wil een goede website. Hij is getrouwd en heeft 2 kinderen. David is erg sportief en voetbalt graag.
Hij verdient momenteel €58.000 per jaar.
David heeft een Imac en heeft altijd de laatste en nieuwste producten. Hij is handig met internet. Zijn favoriete websites zijn nu.nl en.vi.nl (Voetbal International) Als het even meezit, is hij zeker 7 uur per dag online.
Als David iets niet makkelijk vindt duikt hij direct de zoekfunctie in…. of pakt de telefoon. Een website moet helder zijn voor hem!
Hij heeft niet heel veel geduld om eindeloos te zoeken. David is heel actief op Twitter en Linkedin. Facebook gebruikt hij alleen voor zijn vrienden en familie.
Dit wordt de persona van David
Tip → : Kijk ook eens op SXC.hu bij afbeeldingen en zoek een afbeelding voor deze persona erbij.
Print al deze gegevens op een A4 tje van en plak deze boven je bureau.
Je hebt nu een ‘persona’ gemaakt, maak er nog 2 om een compleet beeld te krijgen.
Ken je ook iemand in je omgeving, een vriend van vrienden, een vriendin in de familie die voldoet aan dit plaatje? Hem of haar kun je vragen naar je website te kijken.
Voor de echte lancering van je website maak je een takenlijst die je ze voorlegt.
Je kunt vragen:
-wat ze van je website vinden
-spreekt de website aan?
-welke pagina is volgens hem/haar het belangrijkste?
-geef ze een opdracht mee: geef op in hoeveel seconden je de contactgegevens kunt vinden.
Ontvang de laatste tips en trucs voor een
geweldige website, nieuwsbrief en optimale Social Media in je inbox….
En ontvang het:
GRATIS E-book praktische tips voor een geweldige website.
Heb je google analytics geinstalleeerd en heb je een idee hoeveel bezoekers je op je website hebt?
Als je in het dashboard bent en je op realtime klikt, kun je zien wat er op dít moment op je website gebeurd.
Als je kijkt bij verkeersbronnen/ bronnen waar je bezoekers vandaan komen, en via verkeersbronnen overzicht via welke zoekwoorden ze binnenkomen.
Bij inhoud en site-inhoud, welke bezoekers welke pagina’s bekijken en hoe lang.
Plaats voldoende waardevolle inhoud voor je bezoeker, verdiep je erin wáár ze op zoeken.
Om je hier te helpen heb ik een contentplan voor je gemaakt dat je kunt gebruiken om na te denken waar je over kunt schrijven.
Als je een WordPress website hebt, heb je al heel wat streepjes voor. Door blogs te schrijven breidt je je website constant uit. Hang hier relevante categorieën aan en tags en Google waardeert dit nog meer.
Geslacht:
Leeftijd:
Opleidingsniveau:
Huwelijkse staat:
Inkomen:
Hobby:
Hoe gaat hij/zij om met informatie?
Welke websites bekijkt hij/zij?
Hoeveel uur per dag zitten ze op internet?
Lopen ze vooraan qua techniek of juist niet?
Op welke social media kanalen is hij actief?
3. Hoe spreek je de lezer aan? Welke vorm? (Jij/ u vorm)
4. Welke onderwerpen zijn relevant aan de hand van de marketing kalender? Heb je bijvoorbeeld iets gepland, een beurs waar je binnenkort aanwezig bent. Komt er een nieuw product op de markt?
5. Welke onderwerpen zijn er interessant qua seizoen?
6. Last minute: welke actualiteiten kunnen opgenomen worden?
7. Wat zijn de actiematige boodschappen die je kunt toevoegen? Wat moet de bezoeker doen na het lezen van je blog?
8. Welke schrijfstijl wordt er gehanteerd?
9. Wanneer (en hoe vaak) plaats je een artikel?
10. Hoe lang zijn de artikelen?
11. Is er beeldmateriaal nodig, bij welke website ga je dit inkopen?
-shutterstock, Istockphoto, (betaald) SXC.hu, rgbstock.com (gratis)
Maand | Welke onderwerpen zijn relevant aan de hand van de marketing kalender | Seizoensgebonden content | Actiematige content | Last minute content |
Juli | ||||
Augustus | ||||
September | ||||
Oktober | ||||
November | ||||
December |
→Geef richting aan het klikmoment→Label de link→Waarom WordPress sterk is in interne linkbuilding
linkbuilding tool |
Links worden veel gebruikt op website, ook deze kun je optimaliseren.
Een veelgemaakte fout is het gemis aan sturing als de link aan het begin of einde van de alinea staat.
Dus let er op dat je eerst de boodschap vertelt en dan uitnodigt om te klikken.
Een vaag ingeburgerde uitnodiging om te klikken is: klik hier.
Beter is het om label te geven die de lading dekt. Ook voor zoekmachineoptimalisatie doeleinden.
Voorbeeld:
WordPress is bij uitstek geschikt als systeem voor je website onder andere vanwege de linkbuilding mogelijkheden. Klik hier.
Het is beter om dit als volgt:
WordPress is bij uitstek geschikt als systeem voor je website onder andere vanwege de linkbuilding mogelijkheden. →
Binnen WordPress maak je in een blog gebruik van categorieën en tags. Deze items worden clickabele en dus links met de juiste woorden waar je op wilt scoren binnen je website.
Dit soort links vertellen Google waar hij moet zijn voor de informatie over dit onderwerp. In feite doe je zo al aan een stukje interne linkbuilding.
Daarnaast zijn er vele fijne interne linkbuilding plugins geschikt die je hier ook bij kunnen helpen, zoals bijvoorbeeld van Gabriel Goldenberg.
Tips
-een link mag meerdere woorden omvatten
-breek de zin dan halverwege af
-plaats links nooit aan het begin van de tekst
-plaats per alinea maar 1 hyperlink
-pas op met klik hier
-zorg dat het label (onderwerp van de link) terug komt op de bestemmingspagina door deze in de kop terug te laten komen. Ook van belang voor je zoekmachineoptimalisatie!
-komen de hyperlinks vaker in de tekst voor en leiden ze naar de zelfde bestemmingsprogramma, geef ze dan dezelfde labels.
Heb je vragen of zelf tips?
Geef ze hieronder!
Iedere website en ook je blogberichten moeten op zijn minst 1 call to action oproep of button hebben boven de vouw van de pagina.
Waar plaats je een call to action?
Plaats op zijn minst 1 Call to action boven de vouw van de pagina.
Vouw van de pagina: dat stuk van de website dat je ziet zonder dat je naar beneden hoeft te scrollen…
Waarom is dit verstandig? Mensen scannen de tekst…. en je moet ze een beetje helpen die richting op te krijgen die jij wilt. Nog beter is natuurlijk om een button te gebruiken. Want buttons nodigen nog veel meer uit tot het klikken. Maar om nu overal een button voor te maken… in Photoshop…. of Pixlr.com, dat is toch wel weer veel handwerk. Dus….op zoek binnen de 22.000 mogelijkheden van WordPress, de plugins:
http://wordpress.org/extend/plugins/maxbuttons/ Je ziet hieronder ook icoontjes in de buttons staan, die kun je toevoegen als je de Pro versie hebt.
Deze kost je $10 maar dan heb je wel iets bijzonders.
Onlangs kwam ik uit op Canva.com waarmee je zelf ook leuke buttons kunt maken of een aantrekkelijk beeld voor je website.
Wat kun je hiermee maken?